Smaranda Braescu – Regina Aerului

7 mart. 2015 | Campanii
Smaranda Braescu

Smaranda Braescu, cunoscuta sub denumirea “Regina Aerului”, a fost prima femeie parasutist cu brevet din Romania.

Parte intensa a carierei ei incepe in vara anului 1928, cand raspunde pozitiv la invitatia inginerului german Heinecke de a pleca la Berlin pentru a urma cursuri de parasutism. Pasionata, curajoasa si talentata, dupa primul salt in Germania al Smarandei, Romania devine cel de-al patrulea stat european care are o femeie cetatean roman cu meseria brevetata de parasutist.

Smaranda Braescu

A reprezentat Romania cu mandrete in  lume si a fost numita campioana europeana la parasutism in 1931 si campioana mondiala in 1932 cu recordul de 7.200 m la Sacramento, SUA. De asemenea, Smaranda Braescu detinea recordul national la saltul cu parasuta, atat la femei, cat si la barbati, precum si recordul feminin la nivel mondial. Pentru acesta performanta a fost decorata cu Ordinul Virtutea Aeronautica – clasa Crucea de Aur.

Tot Smaranda s-a numarat printre putinii instructori de parasutism militari. A activat ca instructoare la Batalionul 1 de parasutisti de la Baneasa, iar in timpul razboiului a fost activa ca pilot in celebra “Escadrila Alba” de avioane sanitare pe frontul de Rasarit.

Se presupune ca a murit bolnava de cancer la san in 1948 si ca este inmormantata la Cimitirul din Cluj, parcela II B, numarul 1550.

Cool? Dă-i share! >
Ai ceva ce vrei
să vinzi pe OLX?
Adaugă anunț nou
Te-ai hotărât să
schimbi ceva?
Caută pe OLX

Urmareste-ne pe

facebook instagram Youtube

Descarca aplicatia pentru telefon din

Download Google App Download iPhone App