Cum negociezi cumpararea unui apartament

22 iul. 2013 | Util

20100206152101271Negocierea pretului unui apartament in procesul de vanzare-cumparare a devenit un lucru absolut normal. Oferta variata de case si apartamente de vanzare ii face pe proprietari sa scada pretul initial. Reducerea variaza in functie de piata, insa in medie cota se ridica la aproximativ 5%. Cum se ajunge la aceasta reducere? Simplu: printr-o negociere „ca la carte”.

Daca esti pe punctul de a cumpara o locuinta, iti prezentam 4 reguli de baza in procesul de negociere:

1. Informeaza-te despre preturile zonei

Nu trebuie sa fii surprins daca vei vedea apartamente din aceeasi zona, cu utilitati si dotari similare, la preturi foarte diferite. Tocmai de aceea, fie ca apelezi sau nu la un agent imobiliar, fa o prospectare a pietei imobiliare pentru a afla valoarea reala a locuintelor. In ziua de azi, este atat de simplu deoarece site-urile cu anunturi iti pun la dispozitie toate aceste informatii. Documenteaza-te temeinic pentru a avea un argument foarte bun in procesul de negociere.

2. Afla motivele vanzarii

Vanzatorul trebuie sa vanda urgent casa deoarece si-a pierdut locul de munca si are nevoie de bani? Este proprietatea unui pensionar care vrea sa se retraga la tara? De la agentul imobiliar cu siguranta nu vei obtine aceste informatii. Insa, cand stabilesti intalnirea propriu-zisa cu proprietarul, incearca sa obtii aceste raspunsuri in timp ce vizionezi locuinta. Vanzatorul va cobori pretul de lista daca se grabeste sa se mute sau daca are nevoie de bani. Astfel, poti merge cu pretul mult mai jos decat propunerea initiala. In caz contrar, nu vei avea parte de o reducere consistenta.

3. Propune o oferta realista

Chiar daca iti doresti sa scazi pretul casei cat mai mult trebuie sa gandesti si din punctul de vedere al vanzatorului care isi doreste bineinteles sa nu iasa in pierdere. Daca propui o reducere foarte mare,vanzatorul se poate simti jignit si te poate refuza din start, fara sa mai stea la alte discutii. Vino cu argumente solide si corecte care sa-l determine pe proprietar sa mai lase la pret.

De exemplu, daca ii dai banii cash, fara a mai astepta aprobarea unui credit, poti solicita o mica reducere. De asemenea, poti obtine un pret mult mai bun daca stabilesti de la bun inceput ca vei suporta tu costurile cu biroul notarial. Un bun argument de negociere sunt dotarile apartamentului. Daca apartamentul nu este amenajat, reaminteste-i ca trebuie sa scada pretul deoarece este necesar sa se investeasca masiv in reamenajare.

4. Negociaza beneficii suplimentare

Daca locuinta pe care doresti sa o cumperi are un pret fix, iar proprietarul nu se lasa convins, incearca sa negociezi alte beneficii. De exemplu, convinge-l fie sa faca anumite reparatii inainte de vanzare sau sa-ti lase mobila deja existenta, fie sa plateasca el costurile cu notarul.

Vezi ofertele de imobiliare din toata tara postate pe OLX.

Cool? Dă-i share! >
Ai ceva ce vrei
să vinzi pe OLX?
Adaugă anunț nou
Te-ai hotărât să
schimbi ceva?
Caută pe OLX

Urmareste-ne pe

facebook instagram Youtube

Descarca aplicatia pentru telefon din

Download Google App Download iPhone App