10 sfaturi cand iti cumperi casa

3 iul. 2013 | Util

9788489_1_644x461_apartament-3-camere-brasov-cartier-nou-tractorul-brasovPreturile apartamentelor sunt cele mai scazute din ultima perioada, de aceea se dovedeste a fi un moment propice pentru a cumpara o locuinta. Daca este pentru prima data cand iti cumperi un apartament sau o casa, trebuie sa acorzi atentie catorva reguli pentru ca la final sa fii multumit de tranzactia incheiata.

Cumpararea unei case este o decizie extrem de serioasa care implica un angajament pe termen lung din punct de vedere emotional, geografic si mai ales financiar.

Pentru a te asigura ca iei cea mai inteleapta decizie, este bine sa parcurgi cativa pasi simpli:

Fii realist in privinta pretului pe care ti-l permiti

Oricat de mult ai castiga, nu cumpara o casa care „va inghiti” o mare parte din bani. Daca este vorba de un credit bancar, asigura-te ca rata lunara pe care o stabilesti cu banca nu reprezinta mai mult de 25 % din venitul tau. De asemenea, daca iei creditul in valuta trebuie sa ai grija la faptul ca leul se poate deprecia, ceea ce va duce la cresterea ratei.

Verifica preturile zonei

Fa o cautare in sectiunea de anunturi imobiliare de pe OLX si noteaza-ti care sunt preturile apartamentelor in zona care iti place. Inainte de a lua decizia finala si de a merge la proprietarii care vand,  trebuie sa fii sigur ca pretul pe care il vei plati este cel justificat.

Calculeaza ratele lunare

Foloseste un calculator ipotecar online pentru a obtine o idee despre platile ipotecare lunare pe care le vei plati daca ar fi sa cumperi in acest moment un apartament. Aceste calculatoare genereaza dobanda anuala efectiva (DAE) si graficul de rambursare la un credit, in functie de informatiile pe care le oferi. Rezultatele simuleaza graficul din contractul de credit, pe care ti-l furnizeaza banca.

Afla costul total al intretinerii casei

Afla care ar fi costul lunar al intretinerii locuintei, inclusiv impozite si asigurari. In anumite zone, in special in cele rezidentiale, intretinerea unei case sau a unui apartament poate fi la fel de costisitoare ca si rata lunara bancara. De exemplu, este recomandat sa vorbesti cu administratorul blocului sau chiar cu proprietarul, pentru a-ti spune care sunt costurile la intretinere pentru un apartament ca acela pe care ti-l doresti, in special in perioada iernii, cand se adauga si costul caldurii.

Tine cont de eventuale imbunatatiri sau reparatii

Chiar daca pana acum ai stat in chirie sau cu parintii, este imposibil sa nu stii ce costuri inerente apar la intretinerea unei case. Pot aparea costuri neasteptate cum ar fi schimbarea caloriferelor, o inundatie, probleme cu obiectele sanitare etc. In caz ca ai nevoie de renovare, amenajare cauta oferte de astfel de servicii pe Mercador.ro in sectiunea Amenajari-constructii.

Ia in calcul potentiale riscuri

Ca orice alta investitie, cumpararea unui apartament sau a unei case poate prezenta anumite riscuri. Pe de-o parte, valoarea locuintei poate scadea dramatic, dupa cum s-a intamplat recent din cauza crizei imobiliare. Daca iti doresti sa revinzi dupa cativa ani apartamentul sau casa, trebuie sa tii cont si de acest potential risc. Pe de alta parte, daca achizitionezi o locuinta executata silit sau intr-un bloc nefinalizat, trebuie sa cunosti care sunt eventualele probleme ce pot aparea si daca ai capacitatea financiara de a le suporta.

Deci, inainte de „a apasa pe tragaci” ia in considerare daca esti pe deplin pregatit pentru aceste riscuri si cheltuieli.

Acum poti incepe cautarea pe Olx.ro/imobiliare.

Cool? Dă-i share! >
Ai ceva ce vrei
să vinzi pe OLX?
Adaugă anunț nou
Te-ai hotărât să
schimbi ceva?
Caută pe OLX

Urmareste-ne pe

facebook instagram Youtube

Descarca aplicatia pentru telefon din

Download Google App Download iPhone App