Ai grija la linkurile false pentru articole platite. Vezi cum te protejezi de cele mai noi atacuri de phishing

14 dec. 2020 | Util

La OLX, lucrăm constant să îți oferim un mediu sigur de tranzacționare pentru tot ce îți dorești. Profitând de încrederea pe care o ai accesând platforma, au aparut atacatori care imită conturile OLX pentru a te momi să îți lași datele personale și bancare. Fenomenul se cheamă “phishing” și e cea mai frecventă fraudă din mediul online.

Ce este phishing-ul?

“Phishing” se traduce prin “pescuirea de date online”, deoarece presupune oferirea unei momeli pentru a obține parole și acces la informații private sau chiar date ale cardurilor pentru a putea sustrage sume din acestea. Prin website-uri false, e-mail-uri sau SMS-uri care creează foarte bine iluzia că vin din partea unor companii renumite și de încredere, infractorii încearcă să obțină acces la datele tale personale. Ținta lor: parole, date bancare și alte informații confidențiale.

Cum poți identifica o încercare de fraudare?

Infractorii vin mereu cu metode tot mai dificil de detectat, așa că e bine să rămâi la curent și să știi cum să le depistezi pe toate. Cel mai recent, ținta tentativelor de fraudă este Livrarea prin OLX. Atacatorii generează un link fals unde vânzătorilor li se cer datele cardului, soldul contului și codul CVV/CVC sub pretextul de a le fi făcută plata pentru produsul tranzacționat. Amintim însă că OLX nu încurajează și nu are un sistem prin care cumpărătorii să poată plăti produsul online. Singurul moment în care cerem introducerea datelor cardului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare de anunțuri.

Iată semnele care ar trebui să-ți trezească suspiciunea, precum și metodele recomandate de a te proteja și a rămâne în siguranță:

1. LINK-URI FALSE ȘI PAGINI CLONĂ

Litera “o” seamănă foarte bine cu cifra “0”, nu? Pe asta se bazează și atacatorii. Înlocuind subtil anumite caractere, ei creează iluzia unei pagini web familiare și sigure. Uită-te atent la orice link pe care ți se cere să dai click, mai ales dacă îl primești prin WhatsApp sau altă mesagerie decât chat-ul OLX.

IMPORTANT:

  • Denumirea trebuie să corespundă perfect: https://www.olx.ro/ – site oficial, olx-ro.online – site clonă
  • Verifică pagina acordând atenție modificărilor de nuanțe ale culorilor, umbre și alte imperfecțiuni ale textului (greșit gramatical sau cu un font diferit).
  • Analizează orice link înainte de a da click.

2. CONVERSAȚII MUTATE ÎN AFARA CHAT-ULUI OLX

Atunci când un vânzător mută discuția pe o altă platformă de mesagerie, precum Whatsapp, OLX nu mai are control și nu te mai poate proteja. Dacă un cumpărător îți scrie prin WhatsApp că a făcut plata și îți cere să dai click pe un link pentru a vedea dovada, poți fi sigur că e o înșelătorie.

IMPORTANT: Pastrează conversația doar pe chat-ul OLX.

3. CEREREA DATELOR BANCARE

Atacatorii generează un link fals în care le sunt cerute vânzătorilor datele cardului, soldul contului și codul CVV/CVC, sub pretextul de a le fi făcută plata pentru produsul tranzacționat. Amintim că nu încurajăm și nu avem un sistem prin care cumpărătorii să poată plăti contravaloarea produsului online. Singurul moment în care OLX îți solicită introducerea datelor cardului este cel în care se achiziționează serviciile OLX de publicare sau de promovare de anunțuri.

IMPORTANT:

  • Nu-ți introduce datele cardului pentru a „primi contravaloarea produselor vândute pe OLX”. Încasarea sumei pentru produsele vândute de utilizatori pe OLX și livrate prin curier nu se face niciodată online, ci doar prin intermediul FAN Courier, prin ramburs, după verificarea coletului.
  • OLX trimite vânzătorilor alerte pe e-mail cu statusul tranzacției, iar FAN Courier face plata cash sau direct în cont.
  • Prin FAN Courier nu este nevoie de un numar număr de card sau cod CVV / CVC, suma se va plăti cash sau se va vira direct în IBAN-ul contului bancar al utilizatorului, după ce acesta a acceptat comanda primită în secțiunea Livrare prin OLX.

4. MESAJE SMS CU EXPEDITOR FALS

Atacatorii personalizează numere de telefon cu denumirea unei companii de încredere, precum OLX, și trimit apoi mesaje false, prin care îi direcționează pe utilizatori spre paginile proprii. Dacă e vorba de o notificare despre o tranzacție în curs, să stii că trebuie să arate ca în modelul nostru.

IMPORTANT: Verifica atent numele expeditorului oricarui mesaj.

5. LIMBAJUL ȘI ORTOGRAFIA

Un text scris cu multe greșeli și pe un ton de alertă, care îți cere să iei o decizie imediată, ar trebui să îți trezească suspiciunea.

IMPORTANT: Ai incredere în instinctul tău dacă un mesaj îți trezește suspiciuni.

Dacă ești sau crezi că esti ținta unei tentative de phishing, scrie-ne urgent pe contact@olx.ro.

 

Cool? Dă-i share! >
Ai ceva ce vrei
să vinzi pe OLX?
Adaugă anunț nou
Te-ai hotărât să
schimbi ceva?
Caută pe OLX

Urmareste-ne pe

facebook instagram Youtube

Descarca aplicatia pentru telefon din

Download Google App Download iPhone App