Alege in siguranta un loc de munca in strainatate

27 sept. 2016 | Util

Un loc de munca in strainatate poate fi benefic si iti poate oferi satisfactiile asteptate. Multi romani au reusit sa se angajeze raspunzand ofertelor primite prin diferite canale, inclusiv prin Internet. Din pacate, uneori, in spatele ofertei de munca se poate ascunde o capcana a traficantilor de persoane. Pentru a te feri astfel de situatii neplacute, OLX, impreuna cu Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane si Organizatia Internationala pentru Migratie prezinta o serie de recomandari care iti pot fi de ajutor in evitarea capcanelor mentionate.

Initiativa noastra nu urmareste sub nici o forma sa te descurajeze in demersul de a-ti cauta un loc de munca. Este dreptul tau sa decizi unde si de ce pleci. Tot ceea ce te rugam sa faci este sa analizezi riguros ofertele primite, sa te informezi din mai multe surse si sa decizi doar atunci cand esti convins ca iei decizia potrivita.

Odata ce gasesti un loc de munca care iti atrage atentia si te decizi sa aplici pentru ocuparea lui, te rugam sa tii cont de urmatoarele:

  • Fii atent la anunturile pentru angajare formulate extrem de atractiv, in descrierea carora sunt prezentate in proportie mare beneficii (salariu mare, cazare foarte buna, necunoasterea limbii tarii in care se face deplasarea, conditii excelente etc.) si mai putin responsabilitatile pe care le are angajatul odata ce ocupa locul de munca respectiv (cand un lucru este prea bun ca sa fie adevarat, de obicei nu este)
  • Verifica daca in tara in care urmeaza sa te deplasezi nu ai nevoie de procurarea, in prealabil, a unei autorizatii de munca
  • NU pleca la munca in strainatate inainte de a intra in posesia unui contract de munca valabil, intocmit in cel putin doua exemplare si scris, cel putin unul, in limba romana. De asemenea, contractul trebuie sa iti fie furnizat in original (nu scanat, fotocopiat, pozat etc.)
  • La semnarea contractului de munca, citeste cu atentie toate prevederile contractului, in special cele privitoare la: timpul de lucru si repaus (concediu de odihna), plata salariului, asigurarea cazarii (nu pleca inainte de a cunoaste locul exact unde urmeaza sa fii cazat), plata impozitelor si taxelor aferente derularii contractului, clauzele cu privire la asigurarile de sanatate, etc.
  • Verifica daca contractul de munca a fost inregistrat la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca
  • NU incredinta actele (buletin/carte de identitate, certificat de nastere, pasaport, permis de conducere etc) decat autoritatilor competente ale statului respectiv (nu intermediarilor, transportatorilor, insotitorilor sau angajatorilor)
  • Nu accepta sa ti se plateasca drumul cu imprumut; aceasta este o metoda des utilizata de traficanti, iar suma pe care o vei avea de returnat va fi mult mai mare
  • Anunta intotdeauna familia sau prietenii unde, cu cine, cum si pentru cat timp pleci; stabileste un mod de comunicare cu acestia, inclusiv pentru situatii de pericol
  • Cere datele de contact ale angajatorului si spatiilor de cazare si verifica existenta acestora

Pentru mai multe detalii, poti accesa site-ul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, al OIM Romania sau puteti suna gratuit la 0800 800 678 (de luni pana vineri, intre orele 08:00 – 16:00)

olxxxkdsnvksdv  a-n-i-t-p

Cool? Dă-i share! >
Ai ceva ce vrei
să vinzi pe OLX?
Adaugă anunț nou
Te-ai hotărât să
schimbi ceva?
Caută pe OLX

Urmareste-ne pe

facebook instagram Youtube

Descarca aplicatia pentru telefon din

Download Google App Download iPhone App