Vanzarea masinii – actele necesare si procedurile legale

10 sept. 2013 | Util

Vanzare masini - acte necesarePentru a vinde o masina, in prezent, este mai simplu si mai rapid gratie site-urilor de anunturi. Postezi un anunt cu detaliile tehnice, pretul si pozele masinii tale, dupa care astepti sa fii contactat de cumparatori.

Insa, procedura de vanzare nu inseamna doar aplicarea unui anunt pe un site de specialitate. Trebuie de la bun inceput sa cunosti procedurile legale pentru buna desfasurare a unei tranzactii de succes.

Actele necesare pentru vanzarea masinii 

Inainte de a te intalni cu cumparatorul pentru a incheia intelegerea, asigura-te ca ai toate actele necesare pentru vanzarea masinii. Acestea sunt:

  • Certificatul de inmatriculare;
  • Cartea de identitate a masinii;
  • Contract de vanzare cumparare (notar);
  • Copii ale cartilor de identitate vanzator /cumparator;
  • Optional: acte care dovedesc reparatiile tehnice, imbunatatirile aduse masinii etc.

Procedurile pentru vanzarea masinii

Dupa ce ai gasit cumparatorul potrivit pentru masina ta scoasa la vanzare, vei merge impreuna cu acesta la un birou notarial pentru a semna contractul de vanzare-cumparare. Odata contractul semnat, tot impreuna cu cumparatorul masinii, veti merge la Administratia financiara de care apartii pentru a se viza fisa de inmatriculare a masinii. Inainte de a merge la Administratia financiara, de preferat cu cateva zile inainte, contacteaza telefonic departamentul Relatii cu publicul pentru a-ti confirma ca ai toate actele necesare. Asigura-te ca ai copii xerox pentru toatele actele (carti de identitate, contract de vanzare – cumparare, certificat de inmatriculare etc).

Dupa ce procedurile au fost indeplinite vei preda cumparatorului cheile masinii si actele originale: fisa de inmatriculare, cartea de identitate a masinii, talonul (cu numele noului proprietar pe verso).

De asemenea, daca este cazul, trebuie sa ii dai noului proprietar asigurarea obligatorie a masinii (RCA-ul), asigurarea CASCO si eventual ii vei aminti care este valabilitatea rovignetei.

Important: Fiecare dintre voi va ramane cu cate un un exemplar al contractului de vanzare cumparare a masinii.

Tranzactia gata incheiata, lucrurile trebuie sa intre pe fagasul normal: tu vei primii banii, iar cumparatorul – masina!

Sfaturi utile pentru o tranzactie reusita

  • Posteaza un anunt coerent, cu detalii tehnice exacte si poze clare;
  • Spala masina exterior si interior inainte de intalnirea cu posibilul cumparator;
  • Repara problemele legate de sistemul de franare, directie sau sistemul de lumini;
  • Ofera-i posibilitatea cumparatorului de a face un test drive;
  • Da-i posibilitatea cumparatorului sa negocieze.

Sfat: Este extrem de important ca imediat dupa ce ai facut actul de vanzare-cumparare si inainte de a preda actele sa radiezi masina. Astfel, vei evita sa primesti eventualele amenzi ale actualului proprietar sau sa fii nevoit sa platesti impozitul anual pentru masina pe care nu o mai detii.

Cool? Dă-i share! >
Ai ceva ce vrei
să vinzi pe OLX?
Adaugă anunț nou
Te-ai hotărât să
schimbi ceva?
Caută pe OLX

Urmareste-ne pe

facebook instagram Youtube

Descarca aplicatia pentru telefon din

Download Google App Download iPhone App