Cumpararea unui apartament: aspecte de care trebuie sa tii cont

25 apr. 2013 | Util

20100206152101271Inainte de a trece la demersul propriu-zis de cumparare a unui apartament, orice persoana incepe sa prospecteze piata. Posibilitatea de a face acest lucru este usoara in ziua de azi. OLX are anunturi de vanzare apartamente, care iti ofera toate informatiile imobilului.

Pentru ca in cele mai multe cazuri este vorba de o achizitie pe viata, este important sa tii cont de cateva criterii esentiale. Cumpararea unui apartament nu inseamna doar un proces legal dintre doua persoane. Noua locuinta va fi locul unde iti vei petrece o mare parte din timp si chiar unde vor creste copiii tai.

De aceea, pentru a lua cea mai buna hotarare, iti amintim mai jos aspectele de care trebuie sa tii cont la cumpararea apartamentului:

Imobil nou sau imobil vechi

Fiecare dintre acestea prezinta avantajele si dezavantajele sale. In cazul unui imobil nou, construit in general intr-un ansamblu rezidential, bila neagra o constituie zona, aceasta fiind la periferia orasului. Un aspect negativ il constituie si calitatea lucrarilor si durabilitatea in timp a imobilului, insa in acest caz parerile sunt impartite. Partea buna este ca aceste complexe rezidentiale dispun de paza, parcari generoase, spatii de joaca pentru copii si sali de fitness.

In privinta unui imobil vechi, fara indoiala, punctul negativ il constituie uzura tehnica, fapt ce duce si la o scadere a valorii in timp (instalatii vechi, materiale de constructie deteriorate, lifturi vechi etc). Avantajul principal al unui imobil vechi este zona foarte buna, dar si costul de intretinere mai mic decat in cazul unui imobil dintr-un ansamblu rezidential.

Conditiile blocului

Anul de constructie este un aspect major deoarece in locuinta pe care urmeaza sa o achizitionezi vei trai multi ani de acum inainte. Starea de mentenanta a blocului poate fi inselatoare mai ales daca s-au facut lucrari de reabilitare termica. Daca blocul este vechi, verifica daca si cand au fost facute modificari ale instalatiilor (electricitate si gaz). De asemenea, informeaza-te despre starea canalizarii, depozitarea gunoiului si a curateniei pe scara blocului. Toate aceste detalii reprezinta informatii care te vor ajuta in procesul de negociere a pretului apartamentului.

Zona si mijloacele de transport

Locatia unui apartament este de departe cea mai importanta. Chiar daca ai un buget in care trebuie sa te incadrezi si detalii tehnice despre imobil, zona este cea care cantareste cel mai greu in decizia de cumparare. Alege cu atentie locatia in functie de mijloacele de transport, gradinitele sau scolile, spatiile verzi, parcari, precum si alte puncte de interes – centre comerciale si centre medicale. Trebuie sa tii cont si de gradul de ocupare al cartierului pentru a evita aglomerarile in trafic sau imposibilitatea de a gasi loc de parcare in jurul blocului.

Conditiile apartamentului

In ceea ce priveste conditiile apartamentului, decizia iti apartine daca iti doresti un apartament reconditionat sau nu. Bineinteles, pretul isi spune cuvantul  si in acest caz. Indiferent daca interiorul locuintei este sau nu refacut, indicat ar fi sa apelezi la un mester sau un inginer arhitect care va evalua la adevarata valoare starea apartamentului.

Daca apartamentul nu este reconditionat, specialistul va putea constata care sunt aspectele ce trebuie neaparat imbunatatite (crapaturi in perete, instalatii foarte vechi etc). Pe de alta parte, daca imobilul este recent refacut si nu mai necesita imbunatatiri, expertul va putea aprecia daca au fost folosite materiale de calitate care justifica pretul apartamentului.

In cazul care apartamentul are nevoie de renovari  – amenajari, gasesti pe OLX multe oferte pentru astfel de servicii in categoria Constructii, gradinarit, amenajari.

Etaj sau parter

Etajul apartamentului  este important pentru orice cumparator. Vanzatorii speculeaza detalii ce tin de etaj si ajung sa ceara cateva mii de euro in plus pentru un apartament de la etaje inferioare (2,3 si 4).  In schimb, poti negocia un pret mult mai mic pentru un apartament de la ultimul etaj sau de la parter.

Ai grija, in cazul unui apartament de la ultimul etaj, sa fie dintr-un bloc cu mansarda sau cu un acoperis rezistent, pentru a nu exista riscul de inundatie. De asemenea, in cazul unei locuinte la parter asigura-te ca ferestrele au gratii de protectie.

Sfat: In momentul achizitionarii unui apartament, vizionati fotografiile atasate anunturilor de vanzare, pentru a scadea din timpul de alegere.

Cauta anunturi imobiliare pe OLX!

Cool? Dă-i share! >
Ai ceva ce vrei
să vinzi pe OLX?
Adaugă anunț nou
Te-ai hotărât să
schimbi ceva?
Caută pe OLX

Urmareste-ne pe

facebook instagram Youtube

Descarca aplicatia pentru telefon din

Download Google App Download iPhone App