Maria Tanase – Regina cantecului romanesc Campanii

Maria Tanase – Regina cantecului romanesc

Maria Tanase, supranumita Pasarea maiastra si Regina cantecului romanesc, este una dintre cele mai renumite cantarete de muzica populara din Romania tuturor timpurilor.

Cu o copilarie tumultoasa, renunta la scoala dupa primii trei ani, fiind nevoita sa se retraga pentru a lucra la camp alaturi de parintii sai. Maria urca pe scena pentru prima data in anul 1921 pe scena Caminului Cultural „Caramidarii de Jos”, apoi pe scena Liceului „Ion Heliade Rădulescu”, ambele din Bucuresti.

Cariera si-o incepe in anul 1934 cand se angajeaza la Teatrul “Carabus”, iar in vara anului 1937 imprima primele cantece populare la casa de discuri “Columbia”. In 1938 isi marcheaza debutul radiofonic.

Maria Tanase

Maria Tanase a avut un repertoriu extrem de vast ce a cuprins cantece din toate regiunile Romaniei si din toate categoriile: doine, oratii de nunta, cantece de leagan, de joc (hore, sarbe, invartite, jienesti), de dragoste, de petrecere, lautaresti, satirice si bocete.

Sofisticata. Pasionata. Ambitioasa. In luna aprilie a anului 1954, Departamentul Artelor din Ministerul Culturii a propus decorarea Mariei Tanase cu Ordinul Muncii cls. a III-a.[15], in anul 1955 a fost distinsa cu Premiul de Stat, iar in 1957 a primit titlul suprem de Artist emerit.

Comentariile postate pe http://blog.olx.ro prin modulul de comentarii din Facebook vor include numele, prenumele si poza de profil a utilizatorului.