Hariclea Darclée – muza lui Puccini Campanii

Hariclea Darclée – muza lui Puccini

Hariclea Darclée este  una dintre personalitatile muzicale cele mai importante ale Romaniei. Nascuta in anul in 1860 in orasul Braila, Hariclea debuteaza intr-un recital de canto in 1881 in orasul natal. Pasionata si dornica de a invata cat mai mult, pleaca la Paris unde urca pe scena pentru prima data in anul 1888 in rolul Margaretei din opera Faust.

Fan al muzicii si al vocii ei, Regele Carol i-a oferit ordinul “Bene Merente clasa I”. Alt moment important pentru Hariclea a fost in 1900 cand vestitul Puccini a vazut in ea soprana care putea sa redea cel mai bine rolul Floriei Tosca.

Hariclea Darclee

Recunoascatoare si iubitoare a tarii natale, Hariclea Darclée a sustinut crearea Operei Romane din Bucuresti in 1921.

De-a lungul carierei, Hariclea a interpretat roluri de soprana lirica lejera, soprana lirica, soprana lirica spinto, soprana dramatica, soprana Falcon, mezzosoprana si contralta.

Incantatoare. Pasionata. Increzatoare. Hariclea a avut in repertoriu impresionant de 58 de roluri din 56 opere compuse de 31 compozitori. Cele 45% din operele interpretate de ea reprezinta opere originale si atesta pozitia singulara pe care o ocupa soprana in istoria tearului liric universal.

Comentariile postate pe http://blog.olx.ro prin modulul de comentarii din Facebook vor include numele, prenumele si poza de profil a utilizatorului.